Undgå skimmel

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, der viser sig som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller skjolder på gulve, møbler, vægge eller i loftet.

Skimmelsvampe kan kun vokse, hvor der er fugtigt. Så al forebyggelse af skimmelsvamp begynder med at holde boligen tør. Her får du nogle gode råd, så du i hverdagen kan holde din lejlighed tør. 

Undgå møbler op ad ydervægge og radiatorer

I din bolig kan der være kolde områder i ydervæggene. Dine vægge kan blive særligt kolde og fugtige bag møbler. Stil derfor ikke større møbler op ad væggen. Hvis der står mindre møbler op ad væggen så hold øje med, om der samler sig fugt, der kan udvikle sig til skimmel.

Undgå at sætte møbler op af radiatorene, det giver dårlig udnyttelse af varmen og får varmemåleren til at vise forkert.

Ryk i stedet sofa / lignende  cirka 20 cm. ud fra radiatorene , så der er luft imellem. 

Dug på vinduer

Hvis der er dug på dine vinduer, fx i soveværelset, kan det være tegn på, at der er for meget fugt i rummet og/ eller for tæt sidende rulle - lamelgardiner. Tag gardinerne op / til side hver dag og luft grundigt ud . Tør duggen af vinduerne hver dag.

Hold friskluftventilerne åbne!

I dine vinduer er der friskluftventiler – hold dem altid åbne. Sørg for at gardiner ikke hindre fri adgang. Ventilerne  sikrer god luftkvalitet i din bolig., husk at rense dem ind imellem. Hvis det trækker fra ventilerne, kan du lukke nogle af dem. Husk at åbne dem igen, når det bliver varmere udenfor.

Rengøring

Gør grundigt rent med jævne mellemrum, særligt i køkkenet, badeværelset og soveværelser. Brug evt. Rodalon eller Hysan ved vanskelige kanter og fuger. Gør det til en vane når du pudser dine vinduer, renser du også lige rammene rundt vinduet. 

Ventilator og emhætte skal også rengøres jævnligt, så de kan suge ordentligt.

Jævn varme

Hold alle rum opvarmede til mindst 20 grader.

Tør ikke tøj i lejligheden

Tør såvidt muligt ikke tøj i lejligheden. Tør tøjet udendørs, når det er muligt eller brug tørretumbler på fællesvaskerierne i Gørtlerporten 75 og Blytækkerporten 103.

Kontakt Ejendomskontoret

Hvis du opdager fugt-/vandskader eller skimmelsvamp i din bolig, skal de fjernes så hurtigt som muligt. Kontakt altid Ejendomskontoret, for besigtigelse samt råd og vejledning.

 

Udluftning

Luft ud hver dag. Lav rigtig gennemtræk i 5 – 10 minutter, mindst 2 gange om dagen, f.eks. hver morgen og aften.
Åben et vindue i alle rum og hold dørene mellem rummene åben.
Luft godt ud i soveværelset og børneværelset om morgenen.
Tør vægge og gulv af efter bad.
Luft godt ud på badeværelset efter bad.

 

I Bymuren skal du bruge ventilatoren som "udluftning". Det er vigtigt, at døren til badeværelset er lukket, så der skabes et lille undertryk og udsugningen bliver kraftig nok.

I rækkehusene kan du udlufte badeværelset ved at åbne vinduer og døre på 1. sal og skabe gennemtræk i mindst 10-15 minutter. Der er opsat fugtstyret ventilator, i de ombyggede badeværelser, undlad at slukke afbryderen da du derved frakobler den fugtstyrede ventilator.

Brug altid emhætte ved madlavning og luft ud i køkkenet efter madlavning.
Tjek om udsugningen og emhætte virker godt nok:
1. Tænd ventilatoren
2. Sæt et stykke køkkenrulle op foran og se om det bliver suget ind til ventilatoren/emhætten.
3. Er der ikke ordentlig aftræk, så kontakt Ejendomskontoret.

Det er ikke ordentlig udluftning at åbne døren fra f.eks. badeværelset til de øvrige rum. Der skal være gennemtræk i boligen.
Det er heller ikke ordentlig udluftning at have et vindue på klem i længere perioder ad gangen (mere end 20 min.). Dette kan om vinteren afkøle bygningsdele og give temperaturforskelle i rummene, hvilket giver grobund for skimmelsvamp. Der skal være gennemtræk i boligen.

 

5 TRIN TIL AT FJERNE SKIMMEL

Det kan være svært helt at undgå lidt svampevækst i fx bruse-rummet. Ved små angreb kan du selv fjerne det. Kommer det igen skal du kontakte Ejendomskontoret.  

 

  1. Gå din bolig efter for at finde årsagen til skimmelsvampene. Virker udsugning og emhætte? Er der utætheder eller vandskader? Husker du at lufte ud og holde fugten væk?
  2. Fjern årsagen!
  3. Ved mindre arealer: Rens den skimmelramte overflade med Rodalon eller Hysan. Lad det sidde mindst 30 minutter, før du vasker det af.
  4. Hold øje med, om skimmelsvampen kommer igen.
  5. Kontakt Ejendomskontoret, hvis du ikke selv kan løse problemet eller det drejer sig om et større areal.

Læs mere på www.skimmel.dk, hvor der er informationsvideoer og al information på 7 sprog ud over dansk.